Blagam o obliczenia
Olka i Piotrek: Oprocentowanie w pewnym banku wynosi 2,5%w skali roku. Pan Adam od kwoty wplaconej
na rok otrzymał 150 zł odsetek. Wynika stąd, że kwota wplacona przez pana Adama wynosiła
A. 60 000 B. 6000 C. 600 D. 160 000
5 mar 13:40
Luška: 150 zł − − − > 2,5%
x − − − − > 100%
15000=2,5x
X=6000
5 mar 13:44
Rysio: 6000 czego bananów czy guzików?
wszystkie odp. sa złe bo nie ma jednostek
5 mar 13:47
Olka i Piotrek: Złotych
5 mar 13:52
Maryla27: 2,5% * x = 150
0,025x=150
x=150/0,025
x=6000 zł
6 mar 14:27