Geometria
Jjkk: odległość między prostymi y=3x+7 oraz 3x−y−2=0 wynosi.proszę o rozpisanie
5 mar 13:19
Jerzy:
Proste są równoległe. Wybierz dowolny punkt jednej prostej i policz jego odległość od drugiej.
5 mar 13:23
Janek191:
3 x − y + 7 = 0
3 x − y − 2 = 0
| | 7 − (−2) I | | 9 | |
d = |
| = |
| = 0,9 √10 |
| | √32 + (−1)2 | | √10 | |
5 mar 13:23
mat1510: y=3x+7
drugą prostą przekształcam do postaci ogólnej :
3x−y−2=0 /+y → y=3x−2
są to proste równoległe ,gdyż ich współczynniki kierunkowe są takie same (a=a). Odległość
między prostymi równoległymi y=ax+b
1 i y=ax+b
2 wyraża sie wzorem d=
| | Ib1−b2I | |
|
| . Dalej powinieneś sam policzyć. Spr w odpowiedzi czy dobrze wyszło |
| | √1+a2 | |
5 mar 13:30