Układ równań z parametrem
zagubiony: Dla jakich wartości parametru a układ równań:
posiada przynajmniej jedno rozwiązanie?
5 mar 13:10
Jerzy:
⇔ a − y2 = y − 2 i nałóż warunki
5 mar 13:12
zagubiony: Skąd takie przekształcenie, bo nie mogę zrozumieć? Czy mógłby Pan pomóc z tymi
warunkami?
5 mar 13:14
Jerzy:
x2 + a = y
x2 + y2 = 2
i odejmujemy stronami
y2 + y −2 − a = 0
Warunek: Δ ≥ 0
5 mar 13:16
zagubiony: Dziękuję. To jest jedyny warunek, tak?
5 mar 13:17
zagubiony: Już rozumiem, raz jeszcze dziękuję.
5 mar 13:21