matura próbna 2017
gimper:
Punkty P = (−3,3), Q = (−7,5) i R = (−1,−3) sa środkami odpowiednio boków BC,CD i DA
równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku.
5 mar 13:09
Janek191:
5 mar 14:52
Janek191:
P = ( − 3, 3)
Q = ( − 7, 5)
R = ( − 1, −3)
Prosta PR − wyznacz
y = − 3 x − 6
============
prosta cD II pr. PR − wyznacz
y = −3 x − 16
==========
S − środek odcinka PR − wyznacz
S = ( −2 , 0)
=========
Prosta SQ − wyznacz
y = − x − 2
========
Prosta BC II pr. SQ − wyznacz
y = − x
====
C − punkt wspólny prostych CD i BC
C = ( −8, 8)
=========
Q − środek odcinka CD
wyznacz D
D = ( − 6, 2)
==========
R − środek odcinka AD
wyznacz A
A = ( 4, − 8)
========
P − środek odcinka BC
wyznacz B
B = ( 2, − 2)
============
5 mar 15:01