Zadanie optymalizacyjne
Zhartisthia: Liczbę "a" przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich czwartych potęg była
najmniejsza.
x+y=a
x
4+y
4= min
Pomocy!
Wiem, że tu trzeba zastosować pochodną funkcji, ale ciągle nie wychodzi mi podana wartość
5 mar 12:57
Jerzy:
f(x) = x4 − (a − x)4
f'(x) = 4x3 − 4(a−x)3
Teraz szukaj miejsc zerowych pochodnej.
5 mar 13:00
Adamm: x+y=a
f(x)=x4+(a−x)4
f'(x)=4x3−4(a−x)3=4(x−(a−x))(x2+x(a−x)+(a−x)2)=4(2x−a)(a2−ax+x2)
ponieważ a2−ax+x2>0 to jedynym ekstremum jest x=a/2
ponieważ pochodna musi zmieniać znak z − na + to jest to minimum
5 mar 13:01
Adamm: a2−ax+x2≥0, nie a2−ax+x2>0
oczywiście ekstremum to nadal jedynie a/2
5 mar 13:04
Zhartisthia: Wielkie dzięki, teraz widzę gdzie był błąd
5 mar 14:20