Rozłóż wielomian na czynniki
Wera: −9×4−8x2+1
5 mar 12:49
Jerzy:
t = x2
−9t2 − 8t + 1 = −9t − 9t + t + 1 = −9t(t+1) + (t+1) = (t+1)(1 − 9t)
5 mar 12:53
Jerzy:
Ostatecznie: = (x2+1)(1−9x2) = (x2+1)((1−3x)(1+3x)
5 mar 12:56
Janek191:
... = − ( 3 x −1)*( 3 x + 1)*( x2 + 1)
5 mar 13:02
Jerzy:
A czym to się różni od powyższego ?
5 mar 13:04
Janek191:
Jak zaczynałem pisać jeszcze nic nie było rozwiązane.
5 mar 13:06
Wera: A co się stało z 8, bo tego nie rozumiem? 😳
5 mar 13:14
Jerzy:
− 8x2 = −9x2 + x2
5 mar 13:15
Wera: Dziękuję
5 mar 13:17