ciągi-pomocy
mat-inf: Dany jest nieskończnony ciąg geometryczny (an) określony dla n≥1, w którym pierwszy wyraz jest
liczbą naturalną a iloczyn pierwszego i trzeciego wyrazu jest równy 1.Suma wszystkich wyrazów
tego ciągu jest liczbą z przedziału (3,4).Oblicz iloraz tego ciągu
5 mar 12:08
Jerzy:
a
1 = n
a
1*a
3 = 1 ⇔ n*n*q
2 = 1 ⇔ q =
√1/n2
5 mar 12:35
mat-inf: doszedłem do czegoś takiego
| | 3 | | 1 | | 4 | | 1 | |
(n−3+ |
| )(1− |
| )>0 i (n−4+ |
| )(1− |
| )<0 |
| | √n2 | | √n2 | | √n2 | | √n2 | |
5 mar 12:46
karty do gry: Jeżeli n > 4 to S > 4
Jeżeli n = 1 to S = 1 + 1 + ... =
∞ (czasem −1/2)
Wystarczy sprawdzić co się dzieje gdy
| | 1 | | 9 | |
2o n = 3 (S = 3 * |
| = |
| ) |
| | | | 2 | |
5 mar 13:00