trygonometria i planimetria
ape: 1. Wyrażenie 1 − 8sin2αcos2α jest równe:
A.sin4α B.sin8α C.cos2α D.cos4α
Odp.D
2. Dany jest kąt ostry o wierzchołku A i punkt P należący do wnętrza tego kąta.Niech |PB| i
|PC| oznaczają odległości punktu P od ramion kąta i niech |PB| > |PC|. Wówczas:
A. promień okręgu opisanego na trójkącie ABP jest większe od promienia okręgu opisanego na
trójkącie ACP
B. |AP|2 = |PB|2 + |PC|2
C. w czworokąt ABPC można wpisać okrąg
D. na czworokącie ABPC można opisać okrąg
Odp. D
5 mar 12:02
Jerzy:
1) Odp D)
= 1 − 2(sin2x)2 = (cos2x)2 + (sin2x)2 − 2(sin2x)2 = (cos2x)2 − (sin2x)2 = cos4x
5 mar 12:11
Jerzy:
2) Odp: D)
Suma przeciwległych kątów jest równa 1800
5 mar 12:17
ape: Dziękuję.
5 mar 12:35