wykres funkcji tygonometrycznych
takietam: Mógłby ktoś wytłumaczyć mi jak się rysuje wykresy funkcji trygonometrycznych ?
Np. cos2x. Na jakiej zasadzie ten wykres się tak jakby zawęża i skąd mam wiedzieć o ile go
''zawęzić'' ? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
5 mar 11:13
Jerzy:
| | π | |
Miejscami zerowymi funkcji cosx są: x = +/− |
| + 2kπ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
Zatem: 2x = +/− |
| + 2kπ ⇔ x = +/− |
| + kπ |
| | 2 | | 4 | |
Masz miejsca zerowe funkcji cos2x i jej okres zasadniczy.
5 mar 11:23
Jerzy:
| | x | |
Teraz zastanów się nad funkcją: f(x) = cos( |
| ) |
| | 2 | |
5 mar 11:24
takietam: Okej, juz rozumiem, wielkie dzięki
5 mar 14:27