Podaj interpretację geometryczną równania
ppola: Podaj interpretację geometryczną równania |2x−3|+|2x−4|=1 i korzystając z niej wyznacz jego
rozwiązanie.
5 mar 10:41
Antonni: 2x−4=0 to x= 2
Teraz przedzialy
3 x∊(2,
∞)
Teraz policz
5 mar 10:52
eldo :
| | 3 | | 1 | |
Rysujemy sobie teraz oś iksów, zaznaczamy |
| i |
| .Interpretacja geometryczna |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | |
jest taka, że suma odległości iksa od |
| i |
| ma być równa |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Patrzymy na oś i zauważamy, że jest tak tylko dla x ∊ [3/2 ; 2].
Fajnie, że w końcu w szkołach mówi się o tym sposobie.
5 mar 13:18