wartość bezwzględna
cotyniepowiesz98: Załóżmy, że mam narysować wykres:
y= |x+3|
to jak mam rozpoznać czy 3 jest do x i wtedy wektora v=[−3,0]
czy jednak w wartość jest wzięta cała funkcja i wektor [0,3]
proszę o pomoc!
5 mar 10:41
Antonni: funkcja y=(x−a)+b powstaje z z przesuniecia fubnkcji y=x o wektor [a,b]
teraz pomysl
5 mar 10:47
cotyniepowiesz98: no ale chyba rzadko spotyka się zapis:
y=|(x+3)| ?
5 mar 10:49
yht:
Przesunięcia na x rozpoznajesz jeśli wygeneruje ci się jakiś nawias, np.
5x2 → 5(x+4)2 to jest przesunięcie na x czyli [−4,0] bo się wygenerował nawias (x+4)2
jeśli się nie generuje nawias to znak że przesunięcie na y, np.
5x2 → 5x2+4 tutaj wektor [0,4]
w twoim przykładzie
y1 = x
y2 = x +3
y3 = |x +3|
przy przejściu z y1 do y2 nie pojawia ci się zaden nawias w y2. To znak że musi być wektor
[0,3]
5 mar 10:52
Antonni: Zastanow sie po co ten nawias w wartosci bezwzglednej ?
swoja funkcje mozesz zapisac tak
y=|x+3|+0
wiec rysujesz y=x
nakladamy na to wartosc bezwzgledna i otrzymujemy y=|x|
Teraz y=|x| przesuwamy o jaki wektor?
5 mar 10:55
Antonni:
![rysunek](rys/130128.png)
To wykres y=|x+3|
5 mar 10:58
cotyniepowiesz98: Dwie osoby napisały zupełnie co innego, także ja już sama nie wiem..
5 mar 11:10
Antonni: Byloby przesuniecie o wektor [0,3] gdyby wzor funkcji byl taki
y=|x|+3
wtedy y=|x| przesuwasz o wektor [0,3]
5 mar 11:10
cotyniepowiesz98: ale jesli mam
f(x) = x+3
to
|f(x)| = |x+3|
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
5 mar 11:11
yht:
zgadza się
5 mar 11:18
Antonni:
5 mar 11:18
cotyniepowiesz98: @Antonni to jak w końcu ?
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Bo już nie wiem...
5 mar 11:20
cotyniepowiesz98: bo w tym y=x+3, ja przesuwałabym o 3 do góry, a nie w bok...
5 mar 11:21
Antonni: To zrobmy tak
Narysuj wykres funkcji y=x+3
5 mar 11:22
cotyniepowiesz98: Nie wychodzi mi rysowanie w tym programie, więc napiszę krok po kroku co bym zrobiła.
1) y=x
2) v=[0,3] (czyli o 3 do góry)
5 mar 11:24
Antonni: masz juz ?
5 mar 11:24
cotyniepowiesz98: No i jak mamy y=|x+3|, czyli f(x)=|f(x)| , to ja bym odbiła to, co jest pod osią X na górę.
5 mar 11:25
Antonni:
![rysunek](rys/130131.png)
dobrze
to jest wykres y=x+3
Teraz narysuj y=|x+3|
Wiemy ze wartosc bezwzgledna przyjmuje wartosci nieujemne (czyli rowne 0 i dodatnie
Wiec co musimy zrobic ?
To co jest pod osia OX idzie nad os OX
Zrob to
5 mar 11:28
Jerzy:
|f(x)| − rysujesz f(x) i odbijasz to co pod osią OX , nad oś OX.
5 mar 11:28
Antonni: Jesli juz to zrobilas to na tym samym wykresie narysuj wykres y=|x|
5 mar 11:30
Antonni: Masz juz ?
5 mar 11:31
cotyniepowiesz98: Ale wrócmy do tego pierwszego pytania. To jak powinna zapisać wektor w końcu?
5 mar 11:32
cotyniepowiesz98: Tak, tak. I wyjdzie to samo, jak przesunę o 3 w lewo.
5 mar 11:33
Antonni: Zrobilas juz to co kazalem ?
5 mar 11:33
Antonni: A jest przesuniety do gory po osi OY ? czy nie ?
5 mar 11:34
cotyniepowiesz98: Ale tym 1 sposobem, jak poszlo 3 w gore to tez wyszlo
5 mar 11:35
Antonni:
![rysunek](rys/130133.png)
czarny y=|x|
czerwony y=|x+3|
Juz widzisz o jaki wektor masz przesunac?
5 mar 11:36
cotyniepowiesz98: Rozumiem już o x komentarzy, ale jak najpierw przesunęłam 3 w górę, a potem odbiłam to też
wychodzi.
5 mar 11:37
Antonni: Nie rozumiesz
Nie wyszlo bo y=x+3 jest przesuniecie y=x o wektor [0,3]
ale potem nakladamy na y=x+3 wartosc bezwzgledna i (patrz rysunek
5 mar 11:39
cotyniepowiesz98: Narysowałam na kartce i wyszło.
5 mar 11:41
cotyniepowiesz98: 1) y=x
2) przesunęłam 3 w górę
3) odbiłam to co pod osią X na górę
5 mar 11:42
Antonni: Oczywiscie dobrze zrobilas (nie zrozumielismy sie tutaj )
Teraz narysuj y=|x|+3
5 mar 11:43
cotyniepowiesz98: Chodzi Ci o y=(|x| +3) ? Jeśli tak to wychodzi to samo.
5 mar 11:46
Antonni: Nie chodzi o y=|x|+3
Jak to narysujesz? O jaki wektor nalezy przesuna y=|x| ?
5 mar 11:48
cotyniepowiesz98: O 3 w górę.
5 mar 11:49
Antonni: czyli jaki ?
to wektor a wektor ma dwie wspolrzedne
5 mar 11:51
cotyniepowiesz98: [0,3]
5 mar 11:52
cotyniepowiesz98: Wtedy nie wyjdzie to samo..
5 mar 11:52
Antonni: Tak bo y=|x|+3 mozemy zapisac tak y=|x−0|+3 czyli naszse a=0 i b=3
5 mar 11:53
Antonni:
![rysunek](rys/130142.png)
Nie wyjdzie to samo
y=|x| czarny
y=|x|+3 czerwony
5 mar 11:55
cotyniepowiesz98: Jak wcześniej jak pisałeś:
y=|x+3|+0
to jest trochę mylące. bo tutaj to wyglada, jakby wektor byl [−3,0]
5 mar 11:55
cotyniepowiesz98: jak miałabym wykres:
y=|x+5|−2
to wektor jest [−5,2] ? i najpierw rysuję y=|x|, a potem przesuwam?
5 mar 11:57
cotyniepowiesz98: [−5,−2] *
5 mar 11:57
cotyniepowiesz98: Czy żeby była to pierwsza wspolrzedna wektora to musi byc z x w nawiasie?
5 mar 11:59
Antonni: Jeszcze raz \Tutaj akuratnie w tym przypadku jest wektor [−3,0]
Mamy taka funkcje
y=|x+3|
Przesuniecie funkcji o wektor[a,b] wyglada tak
y=(x−a)+b popatrz we wzorze jest (−)
czyli bedzie tak
y= |x−(−3)|+0 wiec naszse a=−3 i b=0
Widzisz −(−3) daje naszse +3
5 mar 12:02
cotyniepowiesz98: A jak mam y=3|x| +1
1) y=|x|
2) y= 3|x|
3) v=[0,1]
5 mar 12:03
Antonni: Z 11:57 to [−5,−2]
5 mar 12:03
Antonni: 12:03 zgadza sie
5 mar 12:04
cotyniepowiesz98: Dziękuję bardzo.
Czyli w tym przypadku
y=|x+5|−2
wspolrzedna a nie musi byc w nawiasie?
5 mar 12:06
Antonni: Nie tylko sobie tak rozpisujesz zeby wiedziec o jaki wektor chodzi
y= |x+5|−2
y=|x−(−5)|−2 czyli wektor [−5,−2]
mamy tak
y=|x−5|+3 to zapisujemy sobie tak
y=|x−(+5)|+3 czyli y=x przesuwamy o wektor [5,3]
5 mar 12:09
cotyniepowiesz98: I najpierw jest wartość, a potem przesunięcie?
5 mar 12:16
cotyniepowiesz98: Rysowałam jeszcze raz ten wykres y=|x+3|
1) y=x
2) o 3 w górę
3) wartość
lub
1)y=x
2)o w lewo
3) wartość
i też wychodzi dobrze. Także jak powinna zapisać wektor? [0,3] czy [−3,0]. Bo w tej funkcji to
akurat nie ma znaczenia, ale w trudniejszej pewnie bedzie mialo.
5 mar 12:18
Jerzy:
f(x) = x
v = [0;3]
Po przesunięciu o f(x) o wektor v ,masz: f(x) = x + 3
5 mar 12:20
Jerzy:
5 mar 12:22
Antonni: Ma znaczenie . Nie zalamuj mnie . Tyle CI sie natlumaczylem
Odpowiedz mi na pytanie
mamy wektor {a,b]
wsppolrzedna a to przesuniecie po osi OX
wsporzedna b to przesuniecie po osi OY
Czy y=|x+3| przesuwasz po osi OY ?
5 mar 12:22
Jerzy:
![rysunek](rys/130144.png)
Zielona: x + 3
Czerwona: |x+3|
5 mar 12:24
cotyniepowiesz98: ok, juz wszystko jasne, dzieki
5 mar 12:26