ciagi
matura rozszerzona: Dany jest ciag (an) okreslony dla kazdej liczby całkowitej n≥1, w którym a5 = 3 oraz dla każdej
liczby n ≥ 1prawdziwa jest równosc´ an+1 = an−n+5.Oblicz pierwszy wyraz ciagu (an) i ustal,
czy ciag ten jest rosnacy.
a5=3
a5=a4−5+5
a5=a4
r=0
a1=a5
jest to ciąg stały o różnicy r=0
dobrze?>
5 mar 10:25
g: To nie musi być ciąg arytmetyczny. A właściwie na pewno nie jest.
5 mar 10:29
Antonni: A dlaczego uwazasz ze to ciag arytmetyczny i liczysz roznice ?
To ciag okreslony rekurencyjnie
5 mar 10:30
===:
zapisz to porządnie używając indeksów dolnych
5 mar 10:31
matura rozszerzona:
Dany jest ciag (an) okreslony dla kazdej liczby całkowitej n≥1, w którym a5 = 3 oraz dla
każdej liczby n ≥ 1prawdziwa jest równosc´ an+1 = an−n+5.Oblicz pierwszy wyraz ciagu (an)
i ustal, czy ciag ten jest rosnacy.
5 mar 10:33
g:
odwróć wzór: an = an+1+n−5 i po kolei policz a4, a3, a2, a1.
zastanów się nad znakiem (an+1−an) = 5−n.
5 mar 10:39
matura rozszerzona: za n podstawiać 4 czy 5
![](emots/2/pytajnik.gif)
np.
a
4=5+4−5=4 dobrze?
5 mar 10:58
matura rozszerzona:
gdy 1≤n≤5 funkcja jest rosnąca
gdy 5≤n funkcja jest malejąca
tak
5 mar 11:04
matura rozszerzona: gdy n>5 funkcja jest malejaca
5 mar 11:05