a
Maciek: dane jest równanie z niewiadomą x. Wyznacz liczbę rozwiązan ze względu na wartosc parametru.
Gdy istnieje jedno rozwiązanie − wyznacz je.
a)k(k−1)x=k
b)4m2x=m+x+0,5
5 mar 10:20
g:
a) rozważ 3 przypadki: k=0, k=1, inne k
b) (4m2−1)x = m+0,5
rozważ 3 przypadki: m=0,5, m=−0,5, inne m.
5 mar 10:34
Maciek: dlaczego akurat takie?
5 mar 10:38
g: Te wartości prowadzą do różnych osobliwości w równaniach.
a)
k=0, bo dostajemy 0*x = 0 (każde x spełnia)
k=1, bo dostajemy 0*x = 1 (żadne x nie spełnia)
inne k, x = 1/(k−1) (jedno rozwiązanie)
b) sam.
5 mar 10:46