Trójkąty
:): Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 3 i 4. Oblicz sinus kąta, jaki tworzy
wysokość opuszczona na przeciwprostokątną z najkrótszym bokiem tego trójkąta.
w trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę alfa. Oblicz obwód tego trójkąta,
wiedząc, że jego pole jest równe 30, a tg alfa=2,4.
Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta prostokątnego jest
równa 5. Oblicz pole tego trójkąta.
5 mar 10:16
Pytający:
3
2+4
2=c
2 ⇒ c=5
h
2+x
2=3
2
5 mar 11:35
Pytający:
| 1 | | 1 | |
P= |
| ab= |
| a*2,4a=1,2a2 |
| 2 | | 2 | |
1,2a
2=30
a
2=25
a=5
b=2,4a=12
c=
√a2+b2=
√25+144=13
Obwód=5+12+13=30
5 mar 11:40
Pytający:
![rysunek](rys/130141.png)
a
2+(2a)
2=5
2
5a
2=25 ⇒ a=
√5
| 1 | |
P= |
| *2a*2a=2a2=2*√52=10 |
| 2 | |
5 mar 11:52