Prawdopodobieństwo
Jack: Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania ze zbioru liczb trzycyfrowych podzielnych
przez 3 liczby o sumie cyfr równej 24.
5 mar 09:36
Janek191:
I Ω I = 300
a
1 = 102 r = 3 a
n < 1000
a
n = 102 + ( n −1)*3 = 102 + 3 n − 3 = 99 + 3 n < 1000 ⇒ 3 n < 901
n = 300
A = { 699, 789, 798, 879, 888, 897, 978, 987 }
I A I = 8
5 mar 09:58
Jack: A nie będzie dziesięciu liczb spełniających ten warunek
![](emots/2/pytajnik.gif)
Pasuje jeszcze 969 i 966
5 mar 10:03
Janek191:
Tak 969 bo 9 + 6 + 9 = 24
966 nie, bo 12 + 9 = 21
996 − tak
czyli
5 mar 10:13
Jack: Dziękuję
5 mar 10:14