zad
kkk: Wielomian W(x)=x3−3x2−x+3 ma 3 pierwiastki całkowite.Wykaż że jeżeli P(X)=W(x)+x+2 to
wielomian P ma tylko 1 pierwiastek.
5 mar 09:00
Antonni: Wielomian W(x) ma 3 pierwiastki calkowite sa to x=3 lub x=−1 lub x=1
Wielomian P(x)= x3−3x2+5 nie ma pierwaistkow calkowitych i wymiernch
Ale jak to dalej zrobic nie wiem
5 mar 09:24
Maya: aby to rozwiązać, należy zbadać przebieg funkcji przy pomocy pochodnej, policzyć wartości
funkcji p(x) w ekstremach lokalnych z czego jasno powinno wyjść jedno miejsce zerowe funkcji w
bliżej nie okreslonym miejscu
2 gru 14:13