Oblicz wartość wyrażenia
Marcin: Oblicz wartość wyrażenia, ma ktoś pomysł?
W=4tgα−3sinα=
dla cosα=3/4
5 mar 07:45
5 mar 08:07
Marcin: Znane mi są te zależności ale w tym konkretnym przykładzie nic nie widzę.
5 mar 08:16
5 mar 08:45
Antonni: to sinα= √1−cos2α
5 mar 08:46
Antonni: albo tak
| | √1−cos2α | |
4* |
| −3*√1−cos2α= |
| | cosα | |
5 mar 08:49
Antonni: Tak bedzie dla kąta α∊(0o,90o)
cosinus jest tez dodatni dla α∊(270o,360o)
a tam tangens i sinus jest ujemmny
5 mar 08:54
Antonni: za szybko wyslalem
wiec bedzie tak
| | √1−cos2α | |
−4*( |
| +3*√1−cos2α |
| | cosα | |
5 mar 08:58
Marcin: Dzięki ci wielkie!
5 mar 08:58
relaa:
| | 4 • [±√1 − cos2(α)] | |
4tg(α) − 3sin(α) = |
| − 3 • [±√1 − cos2(α)] |
| | cos(α) | |
5 mar 09:08
relaa:
Przecież sin(α) = ±√1 − cos2(α).
5 mar 09:09
Antonni: Oczywiscie
Dlatego dalem (−) przed 4 i (+) przed 3 dla kąta wkleslego
5 mar 09:12
Mariusz:
4tgα−3sinα
| | sinα | |
Korzystamy z tożsamości tgα= |
| |
| | cosα | |
Wyciągamy wspólny czynnik
Korzystamy z tożsamości cos
2α+sin
2α=1
aby obliczyć sinα
Znaki ustalamy rozbijając kąt α na ćwiartki
5 mar 19:15