matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyc
Antonni:
Obliczyc x
4
+y
4
+z
4
jezeli mamy x+y+z=0 i x
2
+y
2
+z
2
=k x+y+z=0 /
2
(x+y+z)
2
=0 x
2
+y
2
+z
2
+2(xy+xz+yz)=0
−k
xy+xz+yz=
(obie strony do potegi drugiej
2
Po obliczeniach
k
2
x
2
y
2
+x
2
z
2
+y
2
z
2
+2xzy(x+y+z)=
4
k
2
x
2
y
2
+x
2
z
2
+y
2
z
2
=
4
x
2
+y
2
+z
2
=k (obie strony do potegi drugiej x
4
+y
4
+z
4
+2(x
2
y
2
+x
2
z
2
+y
2
z
2
)=k
2
k
2
x
4
+y
4
+z
4
+2*
=k
2
4
1
x
4
+y
4
+z
4
=
k
2
2
5 mar 00:09
zombi:
5 mar 00:46
Antonni:
dzieki ze sprawdziles
5 mar 00:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick