Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a_n, jeśli:
PaPo: a
n=
n√4n + 5n
Prosiłbym prócz wyniku również obliczenia, z góry dziękuję
4 mar 23:27
Adamm: n√5n≤n√4n+5n≤n√2*5n
na mocy tw. o 3 ciągach granica wynosi 5
4 mar 23:33
Jack:
z tw. o 3 ciagach :
n√5n ≤ an ≤ n√5n + 5n = n√2*5n
oraz
lim n√5n = (5n)1/5 = 5
n−>∞
lim n√2*5n = lim (n√2 * n√5n) = 1 * 5 = 5
n−>∞
zatem na mocy tw. o 3 ciagach lim an = 5
4 mar 23:36
PaPo: Mógłbym prosić o dokładniejszy opis rozwiązania?
4 mar 23:40
PaPo: O dziękuję, nie zauważyłem, że pojawił się kolejny wpis.
4 mar 23:41