Wykaz ze
Antonni: Wykazac ze jesli
(1)a3+pa+q=0
(2)b3+pb+q=0
(3)c3+pc+q=0
i jesli a≠b a≠c i b≠c to
a+b+c=0
Odejmuje 1 o drugiego
a3−b3+pa−pb=0
a3−b3+p(a−b)=0 (:(a−b) stronami
a2+ab+b2+p=0
Po odjeciu 1 od 2 i podzieleniu przez (a−c)
a2+ac+c2+p=0
Po odjeciu 2 od 3 i podzieleniu przez (b−c)
b2+bc+c2+p=0
Jak to dalej pociagnac ?
4 mar 23:25
Antonni: Oczywiscie po odjeciu 1 o d 3 i podzieleniu przez (a−c)
4 mar 23:27
Jack:
a2 + ab + b2 + p = 0
a2 + ac + c2 + p = 0
odejmujemy stronami
ab − ac + b2 − c2 = 0
a(b−c) + (b−c)(b+c) = 0 /: (b−c)
a + b + c = 0
4 mar 23:38
Antonni: Dzieki kolego
4 mar 23:41