wykaz zw
Antonni: Wykazac ze jesli a2+b2+c2= ab+ac+bc to a=b=c
4 mar 22:31
Saizou :
Podpowiedź:
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2(ab+ac+bc)
4 mar 22:34
Adamm: f(x)=x
2 ponieważ f jest wypukła to z nierówności Jensena mamy
równość zachodzi tylko gdy a=b=c
4 mar 22:43
Adamm: coś nie wyszło
4 mar 22:45
Antonni: Braknie mi jednej dwojki zeby to zwinac do wzoru skroconego mnozenia
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0
wtedy a=b=c
4 mar 22:46
Antonni: Adamm te nierownosci i wypuklosci to dla mnie za trudne
4 mar 22:48
'Leszek: A nie prosciej przeprowadzi dowod nie wprost .
Zalozenie
Jezeli a2 + b2 + c2 = ab + ac + bc to teza a= b = c
Dowod nie wprost
Wystarczy do zalozenia podstawic b = a i c = a
Otrzymujemy
a2 + a2 +a2 = a2 + a2 + a2, tozsamosci czyli koniec dowodu !
4 mar 22:49
Adamm: to nie jest dowód nie wprost 'Leszek
4 mar 22:51
Pełcio: a2+b2+c2= ab+ac+bc /*2
a2−2ab+b2+a2−2ac+c2+b2−2bc+c2=0
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0
a=b a=c b=c
4 mar 22:52
Pełcio: Antonni jak brakuje dwójki to trzeba ją dorobić
4 mar 22:56
'Leszek: Ok, pomylilem okreslenie , ale metoda jest poprawna ,dowody twierdzen mozna
przeprowadzac wychodzac z zalozenie do tezy i odwrotnie .
4 mar 22:59
Antonni: Dzieki wszystkim za pomoc
4 mar 22:59
Pełcio: 'Leszek mnie uczyli, że wyjście z tezy = 0pkt
![](emots/2/jezyk1.gif)
Zresztą tak na chłopski rozum pokazujesz wtedy że to jest prawda, a nie udowadniasz tego.
4 mar 23:01
Adamm: (ab+ac+bc)2≤(a2+b2+c2)
z nierówności Schwarza a równość zachodzi gdy a=x*b oraz c=x*a oraz b=x*c
skąd a=b=c
4 mar 23:01
Adamm: możesz wychodząc z tezy ale przejścia muszą być równoważne
tutaj to wygląda jakbyś po prostu podstawił, co jest głupotą
4 mar 23:02
Adamm: tam miał być kwadrat
4 mar 23:04
Pełcio: no o to mi chodziło, tezę można przekształcać, ale nie z niej korzystać
4 mar 23:05
Antonni: Musze poczytac o tej nierownosci Schwarza bo juz w kilku zadaniach spotkalem sie z nia i nie
potrafie jej zastosowac
4 mar 23:05