ciągi
kremek: Oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 3, które są:
a) dwucyfrowe
b) trzycyfrowe
4 mar 21:54
Janek191:
a)
(an) a1 = 10 r = 3 an = 10 + ( n −1)*3 < 100 ⇒ 3 n < 93 ⇒ n = 30
a30 = 10 + 29*3 = 97
( bn) b1 = 11 r = 3 bn = 11 + ( n −1)*3 < 100 ⇒ 3 n < 92 ⇒ n = 30
b30 = 11 + 29*3 = 98
S = S1 + S2 = 0,5*(10 + 97)*30 + 0,5*(11 + 98)*30 = 1 605 + 1635 = 3240
4 mar 22:06
Jolanta: a) liczby podzielne przez 3 a
1=12 r=3 a
n=99
a
n=a
1+(n−1)*r
99=12+3n−3
90=3n
n=30
Od sumy wszyskich liczb dwycyfrowych trzeba odjąć sume podzielnych przez 3
4 mar 22:14