Geometria
Aster: Punkty E i F leża odpowiednio na bokach BC i CD prostokąta ABCD , przy czym trójkąt AEF jest
równoboczny. Punkt M jest środkiem odcinka AF. Wykaż że trójkąt BCM również jest równoboczny.
4 mar 20:44
Rafal:
![rysunek](rys/130125.png)
Dorysujmy środkową EM. W trójkątach równobocznych środkowe pokrywają się z wysokościami,
dwusiecznymi, symetralnymi, symedianami i czymś tam jeszcze, więc kąt EMA jest prosty, a co za
tym idzie suma miar kątów ABE i EMA wynosi 180 stopni, co wreszcie oznacza, że punkty A, B, E
i M leżą na jednym okręgu. Punkty A i B leżą po tej samej stronie prostej ME, więc z
twierdzenia o kątach wpisanych opartych na tym samym łuku mamy, że ∡EBM=∡EAM=60.
Spoglądając na czworokąt FCEM, widzimy, że ∡ECM=60.
I po dowodzie.
5 mar 08:22
===:
... żaden to dowód.
Założyłeś z góry, że ME jest środkową i wysokością. Nie wykazałeś, że ta środkowa jest
wysokością.
5 mar 10:11
Rafal: No cóż... Nie ma to jak doczepić się, że w rozwiązaniu ktoś korzysta z faktów oczywistych dla
przeciętnego gimnazjalisty.
5 mar 11:21
===:
najlepsza forma obrony to atak ... sarkazm ...ale to nie ukrywa twojej głupoty
5 mar 11:24
Rafal: Przepraszam, że w ogóle ośmieliłem się cokolwiek napisać. Powiedz proszę, jak Ty byś to
rozwiązał.
5 mar 11:28