Zbadaj zbieżność szeregu
WKZ: Zbadaj zbieżność szeregu
4 mar 19:45
grzest:
Proponuję zastosowanie kryterium Cauchy'ego i przybliżenia Stirlinga.
4 mar 20:07
WKZ: niestety nie znam przybliżenia Stirlinga
4 mar 20:10
4 mar 20:12
WKZ: nie ma innego sposobu?
4 mar 20:17
Adamm: proponuję kryterium D'Alemberta
| (5n+5)(5n+4)(5n+3)(5n+2)(5n+1) | | n | |
= |
| ( |
| )5n→55*e−5>1 |
| n5 | | n+1 | |
szereg rozbieżny
4 mar 20:18
Saizou :
może spróbuj skorzystać z oszacowania n!<nn
4 mar 20:21
grzest:
Sposobów jest wiele ale ten podany przeze mnie jest pouczający i rozszerzający wiedzę, choćby o
znajomość przybliżenia Stirlinga. Dlatego polecam właśnie ten sposób.
4 mar 20:24
WKZ: mógłbym ktoś to jeszcze rozpisać, bo jakoś nie widzę tego
4 mar 20:27
WKZ: Adamm na pewno dobrze rozpisałeś to wyrażenie?
4 mar 20:30
Adamm: nie bardzo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
trochę dziwnie, na górze dałem n+1 ale n zostawiłem a na dole dałem n+1
granica powinna być w każdym razie 5
5e
−5
4 mar 20:32
4 mar 21:11
grzest:
Na koniec podam jeszcze rozwiązanie tego zadania przy pomocy kryterium Cauchy'ego i
przybliżenia Stirlinga.
Badamy granicę:
lim
n→∞n√(5n)!/n5n.
Wiedząc, że lim
n→∞n!=(n/e)
n√2πn, piszemy:
lim
n→∞n√(5n)!/n5n=[(5n/e)
5n*
√2πn/n
5n]
1/n=
=lim
n→∞(5n/e)
5*
√2πn1/n/n
5=5
5/e
5>1.
Szereg jest rozbieżny.
Nie prościej?
4 mar 23:18
WKZ: dziękuję
grzest zaraz przeanalizuje twój sposób
5 mar 09:28