Prosze o pomoc
musli: Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)=x3 − 3x2 −6x+18 i podaj pierwiastki
4 mar 19:45
musli: up
4 mar 19:52
===:
w(x)=x2(x−3)−6(x−3)
w(x)=(x−3)(x2−6)
w(x)=(x−3)(x−√6)(x+√6)
4 mar 19:57
musli: dziekuje a tan przykład?
W(x)= 2x3 −11x2 +2x+15
4 mar 20:13
===:
szukasz wśród dzielników wyrazu wolnego
Zauważasz, że w(5)=0 dzielisz przez (x−5)
Otrzymasz
w(x)=(x−5)(2x
2−x−3) ... itd
4 mar 20:22
musli: a skąd mam wiedziec,ze w(5) jest rrówne 0?
4 mar 20:33
===:
niestety musisz sprawdzać
w(−1)
w(1)
w(−3)
w(3)
w(−5)
w(5) ...
4 mar 20:44