zadania
kkk: proszę o pomoc w tych kilku zadaniach
proszę wszędzie o dokładne obliczenia
zad.1
| | 1 | |
Jeżeli a=log2 2√3 + |
| log2 3 i b=log3 5 razy log5 2 − log3 6 to |
| | 2 | |
a)a=b
b)a<b
c)a>b
d)b≥a
zad2.
liczby 8 i 33 są odpowiednio pierwszym i szóstym wyrazem ciągu arytmetycznego .Wyraz ogólny
tego ciągu ma postać
zad.3
Jeżeli średnia arytmetyczna liczb : 3.4.6.2.1.x.7.8.4.3.3 jest równa cztery.Wyznacz x , Mo,Me
| | 1 | | 1 | |
zad4.jeżeli liczba x= |
| − |
| to liczba x−1 jest równa |
| | −√2+2 | | √2−2 | |
zad.5
Uczniowie mierzyli długość korytarza krokami otrzymując najczesciej wartosci 15.3 m (wynikiem z
niedomiarem) Błąd bezwzględny tego pomiaru jest równy 0,25 Rzeczywista długość korytarza to
4 mar 19:39
Janek191:
z.1
a = log
2 2
√3 + 0,5 log
2 3 = log
2 2
√3 + log
2 √3 = log
2 (2
√3*
√3) = log
2 6 > 2
| | 1 | |
b = log3 5 * log5 2 − log3 6 = |
| *log5 2 − log3 6 = log3 2 − log3 6 = |
| | log5 3 | |
Odp. a > b
===========
4 mar 22:35
Janek191:
z.2
a1 = 8
a6 = a1 + 5 r = 33 więc 8 + 5 r = 33 ⇒ 5 r = 25
r = 5
an = a1 + ( n −1)*r = 8 + ( n −1)*5 = 8 + 5 n − 5 = 5 n + 3
Odp. an = 5 n + 3
================
4 mar 22:38
Janek191:
z.3
| 1 + 2 + 3*3 + 2*4 + 6 + 7 + 8 + x | |
| = 4 |
| 11 | |
12 + 8 + 21 + x = 44
x + 41 = 44
x = 3
Mamy
1,2,3,3,3,3,4,4,6,7,8
więc
Me = 3
4 mar 22:43
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
x = |
| − |
| = |
| + |
| = |
| |
| | −√2 + 2 | | √2 − 2 | | 2 − √2 | | 2 − √2 | | 2 − √2 | |
więc
4 mar 22:48
Antonni: Zad4
| 1 | | 1 | | 2+√2 | |
| }= |
| = |
| |
| −√2+2 | | 2−√2 | | 2 | |
| 2+√2 | | 2+√2 | | 2+√2 | | 2+√2 | | 4+2√2 | |
| − |
| = |
| + |
| = |
| = 2+√2 |
| 2 | | −2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 2−√2 | |
(2+√2)−1= |
| = |
| |
| | 2+√2 | | 2 | |
4 mar 22:57