kombinatoryka
vaclav: ile jest 7−cyfrowych liczbo dokładnie dwóch różnych cyfrach
wiem, że powinno wyjść 5103
4 mar 19:24
===:
... to zacznij od dokładnego zapisania treści ... własne słowa pozostaw sobie
4 mar 19:27
vaclav:
4 mar 19:31
===:
tego też nie rozumiesz

...PRZERYSUJ TREŚĆ
4 mar 19:34
vaclav: "liczb o dokładnie"..
mała literówka i już problemy ze zrozumieniem? ...
4 mar 19:39
Pytający:
Liczb 7−cyfrowych składających się z 0 i 1 jest:
2
6−1 // pierwsza cyfra to zawsze 1, pozostałe 6 wybierasz dowolnie (0 lub 1) i odejmujesz
przypadek, gdy wybrałbyś same jedynki
Liczb 7−cyfrowych składających się z 0 i jednej z pozostałych cyfr jest:
9(2
6−1)
Liczb 7−cyfrowych składających się z dwóch cyfr od 1 do 9 jest:
| |
(27−2) // wybierasz 2 cyfry z 9, a następnie ustawiasz je na 27 możliwych sposobów, |
| |
odejmujesz 2 przypadki, gdy wybierzesz 7 razy tę samą cyfrę
Łącznie 7−cyfrowych liczb o dokładnie dwóch różnych cyfrach jest:
| | | | 9*8 | |
9(26−1)+ | (27−2) = 9(26−1)+ |
| (27−2) = 9(26−1)(1+8)=81*63=5103 |
| | | 2 | |
4 mar 20:02