Kule, metryki
bubek: Witam, czy może mi ktoś pomóc i pokazać jaki kształt będą miały kule dwóch następujących
metryk:
d(x,y)=d1(x,y) dla x2y2>0
d1(0,x) + d1(y,0) dla x2y2<0
gdzie d1(x,y) = pierw. [(x1−y1)2 + (x2−y2)2]
oraz druga metryka:
d(x,y) = |x1−y1| dla x2=y2
|x1| + |x2 − y2| + |y2| dla x2 ≠ y2
Wiem tylko, że kształt tych kuli, tak w jednym jak i w drugim przypadku, nie będzie wszędzie
taki sam. Z góry dziękuję za pomoc.
4 mar 18:11
Pytający: Niezbyt jasny zapis. Dobrze rozumiem, że x=(x1,y1)∊ℛ
2, y=(x2,y2)∊ℛ
2
4 mar 18:29
Pytający: I co jeśli x2y2=0 w pierwszej metryce?
4 mar 18:32
bubek: A no tak, x2y2 nie należy do naszej dziedziny, reszta należy. Punkty x,y to inaczej mówiąc np.
punkty A i B. x1 to pierwsza współrzędna punktu A, x2 to druga współrzędna punktu A, y1 to
pierwsza współrzędna punktu B, y2 − druga.
4 mar 18:37
Pytający:
a=(xa, ya)∊ℛ2
b=(xb, yb)∊ℛ2
1.
d(a,b)= d1(a,b) dla xbyb>0
d1(0,a)+d1(b,0) dla xbyb<0
d1(a,b)=√(xa−ya)2+(xb−yb)2
Czyli:
d(a,b)= √(xa−ya)2+(xb−yb)2 dla xbyb>0
|xa−ya|+|xb−yb| dla xbyb<0
I tu przykład:
d((2,3),(−1,4))=|2−3|+|−1−4|=6
d((−1,4),(2,3))=√(−1−4)2+(2−3)2=√26
d((2,3),(−1,4))≠d((−1,4),(2,3)) ⇒ d nie jest metryką, bo nie spełnia warunku symetrii...
4 mar 19:03
Pytający:
2. Podobnie:
d((2,3),(−1,4))=|2|+|−1−4|+|3|=10
d((−1,4),(2,3))=|−1|+|2−3|+|4|=6
d((2,3),(−1,4))≠d((−1,4),(2,3)) ⇒ d nie jest metryką, bo nie spełnia warunku symetrii...
Więc trudno tu mówić o rysowaniu kul.
4 mar 19:14
bubek: Hmm... A ponoć miały wyjść. I nie wiem co teraz.
4 mar 19:42