L'Hospital
Opos: Obliczyć granicę STOSUJĄC regułę L'Hospitala :
π
1)limx→0+ lnx*ctg(
+x)
2
2)limx→0+ tg2xx2
3)Wyznaczyć dziedzię monotoniczność i ekstrema funkcji f(x)=x*e{1x}
2x−1
4) Obliczyć całkę ∫
dx
x3+1
Proszę o pomoc z wyjaśnieniami. Nie mam pojęcia jak mogę zastosować w 1,2 regułę L'Hospitala.
Trzecie nadal próbuję, ale może sobie poradzę.
Całka w zadaniu 4 mnie pokonała. Byłby ktoś w stanie pomóc ?
4 mar 17:48
Janek191:
ctg (0,5 π + x)
− ctg x
lim f(x) = lim
=lim
=
1
ln x
1 ln x
x→0+ x→0+ x→0+
H
1
sin2x
= lim
= +∞
x
lim x→0+
4 mar 18:14
Opos: Troszeczkę poprzycinało. Mógłbyś zrobić to na kartce i wstawić zdjęcie na np. imgur ?