ciągi
jasiek: | | |x−2| | | |x−2| | | |x−2| | |
Jednym z rozwiązań równania |
| + |
| + |
| + ... = 4, gdzie lewa |
| | |2| | | 4| | | |8| | |
strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego, jest liczba;
A. 6
B. 4
C. 2
D.1
4 mar 17:46
jasiek: | | |x−2| | |
Tam oczywiście powinno być |
| . |
| | |4| | |
4 mar 17:47
Adamm: A
4 mar 17:48
5-latek: |2|=2
|4|=4
|8|=8
4 mar 17:48
jasiek: Dlaczego A?
4 mar 17:52
Adamm: podstaw sobie A
2+1+1/2+1/4+... od razu widać że dąży do 4
4 mar 17:55
5-latek: q=0,5 i spelnia zalozenia
dostajesz z tego |x−2|=4 to x=6 lub x= −2
4 mar 17:56
jasiek: Ok, dzięki wielkie
4 mar 18:00