Przenoszenia liczb w równaniach
Noob z maty: Powie mi ktoś w skrócie jakie są zasady przenoszenia liczb w równaniach? Błahe zagadnienia ale
niestety na ostatniej kartówce,było ono przyczyną błędów. Chodzi mi o to kiedy dajemy −,a
kiedy plus(wiem że jak na drugą stronę to zmiana)
4 mar 17:31
5-latek: Najlepiej pokaz na przykladzie jak robiles
4 mar 17:34
Adamm: jeśli robisz coś po lewej stronie to to samo robisz po prawej
x+2=0
teraz dodajesz obustronnie −2
x+2+(−2)=−2
x=−2
tak to działa
4 mar 17:39
Noob z maty: Na przykładzie nie pokaże bo ich nie pamiętam już,a normalnie to robię dobrze..
4 mar 17:51