Stereometria
Michał:

Dany jest trójkąt ABC, w którym kąt ACB = 120
o, AB =
√31, AC = 1. Trójkąt ten obrócono
wokół prostej zawierającej najkrótszy bok. Oblicz objętość otrzymanej bryły.
Zadanie rozwiązałem obliczając pola obu stożków, ale na końcu okazało się, że wynik jest
błędny, bo powinienem odjąć pole jednego stożka od drugiego zamiast je dodawać tylko nie wiem
dlaczego.
4 mar 17:25
Pytający:

Trójkąt ABC obracasz wokół AC i to jest Twoja bryła (to pomarańczowe, tylko w 3d). Objętość tej
bryły jest równa różnicy objętości stożków otrzymanych poprzez obrót wokół prostej
zawierającej |AC| odpowiednio trójkątów ABD oraz BCD.
Oznaczmy kolejno objętości brył: V
ABC, V
ABD, V
BCD, wtedy:
| π | | π | |
VABC=VABD−VBCD= |
| |BD|2(|AD|−|CD|)= |
| |BD|2|AC| |
| 3 | | 3 | |
Jak już policzyłeś, |BC|=5.
| 5√3 | |
∡BCD=60o, więc |BD|= |
| |
| 2 | |
Ostatecznie:
| π | | 5√3 | | 25π | |
VABC= |
| ( |
| )2*1= |
| |
| 3 | | 2 | | 4 | |
4 mar 18:18
Michał: Aaa... Teraz rozumiem dlaczego należy odjąć te pola. Bardzo dziękuję za pomoc.
4 mar 21:24