Granica
aqzsx: | | 2 | |
Po rozpisaniu wychodzi lim (1+ |
| )3n+1 |
| | n+3 | |
jeżeli w liczniku jest 1 to korzystam ze wzoru
| | 1 | |
lim (1+ |
| )x=e a jeżeli w mianowniku jest 2 to? |
| | x | |
4 mar 17:06
aqzsx: ?
4 mar 17:44
Janek191:
| | n +5 | | | |
an = ( |
| )*[( |
| )n]3 |
| | n +3 | | | |
więc
| | e5 | |
lim an = 1*[ |
| ]3 = [ e2]3 = e6 |
| | e3 | |
n→
∞
4 mar 18:20
Ilona: W liczniku zostawiasz 1 a dwójkę przerzucasz do mianownika w postaci 12 i mianownik
wyglądałby tak:
12(n+3)
4 mar 18:27
Janek191:
Podzieliłem licznik i mianownik przez n
4 mar 18:29