matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
Ola:
Oblicz granicę ciągu (a
n
): a) a
n
= (3n
2
+5n+6)/(6n
2
+4n+3) b)a
n
= (2n
2
+4n)/(2n
3
+n
2
−6n) c)a
n
= −1/2n
4
+10n
3
+102n d)a
n
= 0,3n+6/
√
n
−3 e)a
n
=
√
n
−
√
n+2
f)a
n
=
√
n
2
+1
−
√
n
Proszę o pomoc
4 mar 16:29
Janek191:
5
6
3 +
+
n
n
2
a) a
n
=
4
3
6 +
+
n
n
2
więc
3 + 0 + 0
1
lim a
n
=
=
6 + 0 + 0
2
n→
∞
4 mar 18:46
Janek191:
n − ( n + 2)
− 2
e) a
n
=
√
n
−
√
n +2
=
=
√
n
+
√
n +2
√
n
+
√
n+2
więc lim a
n
= 0 n→
∞
4 mar 18:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick