zad
kkk: Jeżeli kąt beta jst kątem ostrym takim że tgbeta=0,25 to prawdziwa jest nierówność
a)sinbeta<0,5
b)cosbeta<−0,25
c)cosbeta<0,5
d) sinbeta>0,5
prosze o wytłumaczenie
4 mar 16:22
Jack:
1. co to jest tangens?
2. znasz jedynke trygonometryczna?
4 mar 16:24
kkk: 1)tgalfa=sinalfa/cosalfa
2)sin2alfa+cos2alfa=1
4 mar 16:36
5-latek: Moze zaczne od cosinusa
czyli b i c odpada
Moglem jednakak zaczac od sinusa
sinβ= U{tgβ}{
√1+tg2β
siβ=
√1+tg2β= U{p[17}}{4}
Odpowiedz a)
4 mar 17:12
4 mar 17:16
5-latek: Jak widzisz wcale nie musisz uzywac jedynki trygonometrycznej
Wyprowadze CI wzor (ogolnie na sinus kata majac dany tg danego kąta
Oznacze k,at przez α
ale cos α= 1−sin
2α(to musimy znac na pamiec
(obie strony do potegi drugiej
stad mamy
sin
2α= tg
2α−sin
2αtg
2α}
tg
2α= sin
2α+sin
2αtg
2α
tg
2α= sin
2α(1+tg
2α}
stad masz
po spierwiastkowaniu masz
===========================
TEraz sobie sprobuj wyprowadzic wzoe na cosα znajac tgα
sinα= 1−cos
2α
dokoncz podobnie jak na sinus
4 mar 17:32