Pole przekroju walca zbudowanego na przekątnej przekroju poprzecznego. Elipsa
SEKS INSTRUKTOR :
![rysunek](rys/130099.png)
Walec ma wysokość równą 1, promień podstawy jest równy 1. Oblicz pole przekroju poprzecznego,
który utworzono na przekątnej przekroju poprzecznego. Pole elipsy jest opisane wzorem P=π*a*b
4 mar 16:20
Adamm: z czym masz problem?
4 mar 16:22
SEKS INSTRUKTOR : Z obliczeniem małej półosi elipsy. Duża to przekątna przekroju poprzecznego walca, a mała? Czy
to bedzie po prostu promień podstawy? Jeśli tak to z czego to wynika, jak to udowodnic?
4 mar 23:32
piotr: mała półoś elipsy = promień podstawy jest równy 1
4 mar 23:35
piotr: Pole elipsy = (Pole podstawy)/(2/√5)
4 mar 23:39
SEKS INSTRUKTOR : ale skad to wiadomo?
5 mar 00:20
g: To wynika z symetrii − mała oś elipsy przecina się z osią walca, zatem z walcem przecina się
w odległości promienia walca od środka elipsy.
5 mar 10:18