matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja
aqzsx:
Udowodnij że liczba 2
n+1
+3
2n−1
jest podzielna przez 7.
4 mar 16:06
Adamm:
baza indukcyjna 2
2
+3=7 założenie indukcyjne 2
n+1
+3
2n−1
=7k
n
gdzie k
n
jest liczbą naturalną dowód 2
n+2
+3
2n+1
=2
n+2
+3
2
*(7k
n
−2
n+1
)=9*7k
n
−7*2
n+1
=7k
n+1
4 mar 16:17