Całka niewłaściwa
lolek: ∫ ln3x dx = ( mam to robić przez trzykrotne, metodą przez części )
4 mar 16:05
Adamm: ∫ln3xdx = xln3x−3∫ln2xdx = xln3x−3xln2x+6∫lnxdx = xln3x−3xln2x+6xlnx−6∫dx=
=xln3x−3xln2x+6xlnx−6x+c
4 mar 16:07
lolek: na to jest jakiś wzór rekurencyjny ?
4 mar 16:08
lolek: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
y = 0
x = 0
0 < x≤ 1
4 mar 16:13
Adamm: można pewnie wyprowadzić
dla n≥1
∫lnnxdx = xlnnx−n∫lnn−1xdx
4 mar 16:13
lolek: plus ta poprzednia... funkcja wychodzą mi pod podstawianiu
1
[xln3x−3xln2x+6xlnx−6x ]
0
4 mar 16:14
lolek: ale to jakieś głupoty wygląda jak coś z d'Hospitalem
4 mar 16:15
Adamm: to jest całka niewłaściwa, nie możesz podstawić 0
musisz policzyć ile wynosi całka przy dolnej granicy dążącej do 0 z prawej strony
4 mar 16:19
lolek: może tak na początku:
jeśli podstawie 1
wychodzi −6
jeśli podstawie 0+
wychodzi [ 0*(∞)−0*(∞)+0*(∞) ] ( nie wygląda to zbyt dobrze ) czyli co mam sobie policzyć
granice
z lima , hospital i mamy granice
4 mar 16:24
lolek: już rozumiem
1
∫ ( 0 − ln3x ) .... teraz zobaczyłem w zeszycie, że ... xln3 x − 3x(ln2x) − 2(xlnx −x ) [
wygląda to inaczej]
0
4 mar 16:31