| −3√10 | ||
A)sinα= | ||
| 10 |
| √10 | ||
B)sinα= | ||
| 10 |
| −1 | ||
C)sinα= | ||
| 3 |
| 1 | ||
D)sinα= | ||
| 3 |
| sinx | ||
czyli | =3 | |
| cosx |
nieb. − prosta y = 0
czerwona y = 3x + 6
y= ax + b, a = tg α
y=3x+6, podstawiajac x=0
y=6
zatem przecinaja sie w pkt. (0,6)
nastepnie funkcja 3x+6 przecina os OX (miejsca zerowe) :
3x+6 = 0 −−−> x = − 2
zatem mozemy zbudowac trojkat
| 2 | ||
tg α = | ||
| 6 |
| 2 | 2 | 1 | √10 | |||||
sin α = | = | = | = | |||||
| c | 2√10 | √10 | 10 |
| 1 | ||
cosx= | sinx | |
| 3 |
| 1 | ||
sin2x+ | sin2x=1 | |
| 9 |
| 10 | |
sin2x=1 | |
| 9 |
| 9 | ||
sin2x= | ||
| 10 |
| 3 | 3√10 | |||
sinx= | = | |||
| √10 | 10 |
moj blad,
gdybys chcial skorzystac z wlasnosci a=tgα, to wtedy muszisz obliczyc sin(90 − α) = cos(α)
cos(α) = 3sin(α)
cos2 α + sin2 α = 1 ⇒ 10cos2α = 1 ⇒ cos α = √10/10