Pochodna złożona
Wojtek: Nie mogę się uporać z tą pochodna 2x
−3x z góry dziękuję
4 mar 14:47
Wojtek: −3x to jest potęga jak coś
4 mar 14:48
Jerzy:
f(x) = e−3x*ln2x .... i teraz licz pochodną.
4 mar 14:49
Jack:
(2x)3x = eln(2x)3x
((2x)3x)' = (eln(2x)3x)' = (e3x ln(2x))'
i teraz
pochodna z ef(x) = ef(x) * f ' (x)
zatem
...= e3x ln(2x) * (3x ln(2x))' = ...
4 mar 14:50
Jack: no to tam wszedzie −3x zamiast 3x
4 mar 14:51
Jerzy:
@Jack ... tam jest : −3x
4 mar 14:51
Jerzy:
| | 2 | |
f'(x) = (2x)−3x*(−3ln2x − 3x* |
| ) = ..... i uporządkuj. |
| | 2x | |
4 mar 14:53