analiza
pochodna: Witam. Mam problem w analizie funkcji.
| | 2x3 | |
f(x)= |
| , dziedzina to R\ {−2,2} |
| | x2−4 | |
x
2(x
2−12)=0
x=0 V x=−
√12 V p={12}
F rosnaca dla x(−
∞;−
√12) suma (
√12;
∞)
F malejaca dla x(−
√12;
√12)\{−2,2}
| | 16x3+192x | |
f''(x)= |
| |
| | (x2−4)3 | |
Miejsca 0
16x(x
2+12)=0
x=0
wiec f wypukla dla x(0,2) suma (2;
∞)
f wklesla dla x(−
∞;−2) suma (−2;0)
Na wykresie oryginalnej funkcji wychodziloby, ze od (−2;0) funkcja bylaby wypukla i malejaca,
natomiast mi z analizy wychodzi, ze dla (−2;0) funkcja bylaby wklesla i malejaca.
Wychodziloby,ze robię jakis blad przy odczytaniu przedzialow wkleslosci i wypuklsci. Bardzo
prosilbym o wyjasnienie
4 mar 14:36
pochodna: ?
4 mar 14:52
Jerzy:
Funkcja jest wypukła w (−2;0) U ( 2;+∞)
Funkcja jest wklęsła w (−∞;−2) U (0;2)
Punkt przegięcia: x = 0
4 mar 15:01
pochodna:

moglbys narysowac podgladowy rysunek 2 pochodnej, z ktorej to odczytales ?
bo mi wyszlo cos takiego
4 mar 15:12
4 mar 15:16
pochodna: tzn. chodzi mi tylko o odczytaniu wkleslosci i wypuklosci bo tutaj wykonuje blad. czyli musze
rysowac zly podgladowy wykres 2 pochodnej
16x(x2+12)=0 i stad mi wynikka taki rysnek jak narysowalem wyzej
4 mar 15:20
Jerzy:
Druga pochodna zeruje zeruje się tylko w zerze i tam zmienia znak ( punkt przegięcia)
4 mar 15:22
pochodna: wszystko juz wiem. bardzo dziekuje
4 mar 15:43