Logika
Exam: Niech p, q ,r będą następującymi zdaniami:
p = „pada deszcz" , q = „słońce świeci", r = „na niebie są chmury"
Przetłumacz następujące zdania na język polski:
a) (p ⇒ r) ⇒ q
b) ∼ p ⇔ (q ∨ r)
c) ∼ (p ⇔ (q ∨ r))
d) ∼ (p ∨ q) ∧ r
W b) otrzymamałem, że: Deszcz nie pada wtedy i tylko wtedy, gdy słońce świeci lub na niebie są
chmury.
W c) Pada deszcz i nie świeci słońce i nie ma na niebie chmur lub słońce świeci lub na niebie
są chmury i nie pada deszcz.
W d) Nie pada deszcz i nie świeci słońce i na niebie są chmury.
Z a) mam problem, proszę też o sprawdzenie reszty podpunktów. Z góry dzięki
4 mar 14:24
Exam: Nikt nie pomoże?
4 mar 15:16
Pytający:
a) (p ⇒ r) ⇒ q
(~p∨r) ⇒ q
~(~p∨r)∨q
(p⋀~r)∨q
Pada deszcz i nie ma na niebie chmur lub świeci słońce.
4 mar 15:21
Exam: Taki myk, OK

A jak z resztą podpunktów?
4 mar 15:43
Pytający:
b) Wydaje się zrozumiałe, więc żadnych myków/przekształceń stosować raczej nie trzeba i jest
dobrze.
c) Po przekształceniu wyszło mi (p∧~q∧~r)∨(~p∧(q∨r)), czyli (chyba) to samo co Tobie. Jednak
bez nawiasów, po polsku jest to tak zrozumiałe, że ho, ho...

d) Dobrze.
4 mar 15:55
Exam: OK, dzięki za pomoc
4 mar 16:02
Exam: Mam jeszcze jedno pytanie.
Gdy przykładowo miałbym zdanie: Słońce świeci, jeśli na niebie są chmury.
To mogę to zapisać tak?
r⇒ q
4 mar 16:13
Pytający: Tak.
4 mar 16:15
Exam: OK, dzięki.
Mam jeszcze takie zadanie:
Niech p, q, r będą zdaniami:
p = „znacznik jest ustawiony”
q = „1=0”
r = „podprogram S zakończył działanie”
Zapisz każde z poniższych zdań za pomocą symboliki logicznej, używając liter
p, q, r i spójników logicznych.
a) Jeśli znacznik jest ustawiony, to l = 0
b) Kiedykolwiek l = 0, znacznik jest ustawiony.
Muszę tutaj użyć kwantyfikatora i przyjąć, że np. Dla każdego l ε ℛ? Jak zapisać to z
kiedykolwiek?
4 mar 16:20
Exam: Dobra, nie było pytania z tym l. Jest pomyłka w treści, q="l=0".
Jak zapisać kiedykolwiek?
4 mar 16:38
Pytający:
a) p⇒q
b) Wydaje mi się, że q⇒p. Czyż "kiedykolwiek" w tym kontekście nie jest równoważne z "zawsze,
gdy", "jeśli"?
Tj. wg mnie:
"Jeśli znacznik jest ustawiony, to l = 0." == "Kiedykolwiek znacznik jest ustawiony, l = 0."
"Kiedykolwiek l = 0, znacznik jest ustawiony." == "Jeśli l = 0, to znacznik jest ustawiony."
4 mar 16:41
Exam: Zrobiłem to w identyczny sposób, moje rozumowanie jest takie samo

Mam jeszcze taki podpunkt: Podprogram S zakończył działanie tylko wtedy, gdy l = 0 lub znacznik
jest ustawiony. Zwróć uwagę na dwuznaczność: są dwa różne rozwią−
zania, każde mające swoją wartość logiczną. Czy pomogłoby użycie
znaków przestankowych?
Zapisałem to jako: r↔(q v p). Nie mam pojęcia o co chodzi z tą dwuznacznością.
4 mar 16:44
Pytający: Coś Ci podpowiada taką interpretację (pewnie znaczenia p, q, r i zdrowy rozsądek), ale tak
naprawdę mogło również chodzić o (r↔q) v p.
4 mar 16:49
Exam: Racja, dzięki

Ostatnie pytanie:
Każde z następujących zdań wyraża implikację. Przepisz każde z nich na
nowo w postaci „jeśli p, to q”.
a) Dotknij tych ciastek, jeśli chcesz je zjeść.
b) Dotknij tych ciastek, a będziesz żałował.
c) Zrobię to, jeśli ty to zrobisz.
d) Pójdę sobie, chyba, że przestaniesz.
I rozwiązania:
a) Jeśli chcesz zjeść ciastka, to je dotknij.
b) Jeśli dotkniesz tych ciastek, to będziesz żałował.
c) Jeśli Ty to zrobisz, to ja też to zrobię.
d) Jeśli nie przestaniesz, to sobie pójdę.
Jest OK?
4 mar 17:06
Pytający:
a) Jeśli chcesz zjeść
te ciastka, to je dotknij.
Poza tym rażącym błędem chyba ok.
4 mar 17:16
Exam: OK, dzięki
4 mar 17:23