jeszcze jedna całka
ibuprom: przez podstawianie
∫dx2+√x
4 mar 14:00
3Silnia&6: √x = t
x = t
2
dx = 2tdt
sposob 1
| | 2t dt | | t2+2)' | |
= ∫ |
| = ∫ |
| = ln|t2+2| + C |
| | t2 + 2 | | t2+2 | |
spodob 2
t
2 + 2 = k
2tdt = dk
4 mar 14:06
Jerzy:
W obu przypadkach rozwiązanie jest błędne.
4 mar 14:15
Jerzy:
√x = t
dx = 2tdt
| | 2t | | 1 | |
... = ∫ |
| = ∫2 − 4∫ |
| dt |
| | t +2 | | t+2 | |
4 mar 14:18
Jerzy:
| | 1 | |
= ∫2dt − 4∫ |
| dt ..... oczywiście. |
| | t+2 | |
4 mar 14:21
3Silnia&6: Gdzie jest blad? Chodzi o bral zal. ?
4 mar 14:23
Jerzy:
Wynik: 2√x − 4ln|2 + √x| + C
4 mar 14:23
Jack: @3silnia&6
blad masz w mianownikach po podstawieniu
4 mar 14:24
Jerzy:
Po prostu źle rozwiązałeś/aś tą całkę.
4 mar 14:24
3Silnia&6: aaa

dzieki
Poprawka
x = t
2
dx = 2tdt
4 mar 14:28