Udowodnij, że (nierówność z wartością bezwzględną)
Pati_00: Zadanie
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y takich, że |x|≠|y|,
| | (x−y)(x3+y3) | | 1 | |
prawdziwa jest nierówność |
| > |
| . |
| | (x+y)(x3−y3) | | 3 | |
4 mar 13:55
3Silnia&6: (x
3 + y
3) = (x+y)(x
2 − xy + y
2)
(x
3 − y
3) = (x−y)(x
2 + xy + y
2)
po posdstawianiu:
| (x2 − xy + y2) | |
| |
| x2 + xy + y2) | |
dla y = 0 mamy 1 > 1/3 − ok
y ≠ 0 podstawiam x/y = t, otrzymuje:
| t2 − t + 1 | |
| > 1/3 ⇔ 3(t2 − t + 1) − t2 − t − 1 > 0 ⇔ |
| t2 + t +1 | |
⇔ 2t
2 − 4t + 2 = 2(t − 1)
2 > 0 c.b.d.o
4 mar 14:02
Pati_00: | | x | |
Rozumiem pierwszą część, ale nadal mam problem z podstawieniem |
| =t, |
| | y | |
jak z x
2 zrobi mi się t
2, przy jednoczesny xy=t i y
2=1?
4 mar 14:50
Jack:
...
przksztalcajac nierownosc rownowaznie :
| x2 −xy + y2 | | 1 | |
| > |
| |
| x2 + xy + y2 | | 3 | |
| 3(x2 −xy + y2) | |
| > 1 |
| x2 + xy + y2 | |
| 3(x2 −xy + y2) | | x2 + xy + y2 | |
| − |
| > 0 |
| x2 + xy + y2 | | x2 + xy + y2 | |
| 2x2−4xy+2y2 | |
| > 0 |
| x2 + xy + y2 | |
| 2(x2−2xy+y2) | |
| > 0 |
| x2 + xy + y2 | |
nierownosc (x−y)
2 > 0 dla dowolnych x,y ∊ℛ, |x|≠|y|
z kolei nierownosc
x
2+xy+y
2 > 0 dla dowolnych x,y ∊ ℛ
(co mozna bardzo prosto wykazac).
4 mar 15:01
Jack: *Zatem nierownosc poczatkowa jest prawdziwa
4 mar 15:01
3Silnia&6: | x2 − xy + y2 | |
| = // dziele wszyskie wyrazenie przez y2 // = |
| x2 + xy + y2 | |
| | | | x2 | | xy | | y2 | | ( |
| − |
| + |
| ) | | | y2 | | y2 | | y2 | |
| |
= |
| = |
| | | | x2 | | xy | | y2 | | ( |
| + |
| + |
| ) | | | y2 | | y2 | | y2 | |
| |
4 mar 15:05
Pati_00: Super, dziękuję bardzo
4 mar 15:06