Równanie
JEke: Ile rozwiązań w liczbach całkowitych spełniających nierówności |x|<2017 i |y|<2017 ma równanie
(x−y)2=x+y. Uzasadnij.
4 mar 13:47
Jerzy:
(x−y)2 = x+y ⇔ x − y = x + y lub x − y = −x − y ⇔
2y = 0 lub 2x = 0 ⇔ x = 0 lub y = 0
Teraz analizuj obydwa przypadki.
4 mar 13:54
3Silnia&6: lel

Nie cos nie tak xd
4 mar 14:09
3Silnia&6: Niech y=0, wowczas x2 = x ⇒ x = 1 v x =0 − 2 roz.
Niech y ≠ 0 i x/y = t
(1 − t)2 = t + 1
t2 − 2t + 1 = t + 1 ⇔ t2 − 3t = 0 ⇔ t=0 v t = 3
t =3 ⇒ x/y = 3 ⇒ x = 3y
3y > 2017 − 672 roz.
odp. 674 roz.
4 mar 14:18
3Silnia&6: Zle jest.
4 mar 14:20
3Silnia&6: zal. x ,y − calkowite
niech
x − y = t
x + y = t2
x =( t2 + t )/2 = t(t+1)/2 − calkowite zawsze
y =(t2 − t)/2 = t(t−1)/2
|x| ≤ 2017 ⇔ t(t+1) < 63*64*2 = 2*2016 < 2*2017
odp. |t| ≤ 63 ⇒ licznba rozwiazan 63*2 + 1 = 127
4 mar 14:27
Jerzy:
Błądzisz już na poczatku.
Skoro: x − y = t , to t2 = x2 −2xy + y2 ≠ x + y
4 mar 14:32
3Silnia&6: @Jerzy to przejscie jest z warunkówo zadania (x−y)
2 = x+y
4 mar 14:38