Dzielniki liczb
MM: Ile jest dzielników naturalnych liczby 11*22*...*88
4 mar 13:25
3Silnia&6: zapisz liczbe w postaci 2A*3B*5C*7D
kazdy dzielnik jest postaci 2a*3b*5c*7d ,gdzie
a = 0,1,2,..,A −> ilosc A + 1
b=0,1,..B
c=0,..,C
d=0,..,D
Czyli jest ich (A+1)(B+1)(C+1)(D+1)
4 mar 13:33
MM: A nie trzeba odejmować tych, co się powtarzają?
4 mar 13:55
3Silnia&6: Ale zadne sie nie powtorza

Jezeli zapiszesz to w postaci 2
a3
b5
c..
Moga sie powtorzyc jezeli nie rozbijesz na czynniki pierwsze tyko zostawisz 2
a3
b4
c5
d i
wtedy 4 i 2 wszyskti niszcza
4 mar 14:08
MM: OK

dzięki
4 mar 14:45