całki ultrałatwe
karol_ka: Poratowałby ktoś propozycjami podstawień poniższych całek? To przykłady tylko na podstawienie
lub przez części.
∫ (3+2
4√x)
3 dx
4 mar 12:41
Jerzy:
| | ex | |
1) = ∫ |
| dx .... i podstawienie: ex = t |
| | (ex)2 + 1 | |
4 mar 12:45
Jerzy:
2) Podstawienie: 3x = t
4 mar 12:45
Jerzy:
4) i 5) wykonaj działania i rozbij na całki elementrne
6) Podstawienie: x3 = t
4 mar 12:48
3Silnia&6: 3) x + 1 = t
3
x − 1 = t
3 − 2
dx = 3t
2
4 mar 12:48
karol_ka: Bardzo dziękuje za pomoc.
4 mar 12:49
3Silnia&6: w 5) mozna tez tak:
x
2 = t
xdx = dt/2
| | t −1 | | dt | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| * |
| = |
| ∫ (1 − |
| )dt |
| | t | | 2 | | 2 | | t | |
4 mar 12:51
3Silnia&6: zgubilem do 3 w liczniku

wiec tyle samo roboty bedzie
4 mar 12:52
Jerzy:
5) Faktycznie,chyba prościej.
4 mar 12:52