Mam taką nierówność która mi nie wychodzi
kasia: Wykaż że dla dowolnej wartości a prawdziwa jest nierówność:
a2 1
−−−−−−−−−−− ≤−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1+ a4 2
−−−−−−−−− to kreska ułamkowa
4 mar 11:43
4 mar 11:45
kasia: tak
4 mar 11:48
Janek191:
Niech x = a
2
2 x
2 + 2 > 0
− x
2 + 2 x − 1 ≤ 0 bo a = − 1 i Δ = 4 − 4*(−1)*(−1) = 0
ckd.
4 mar 11:50
Jerzy:
Mianownik stale dodatani, więc: 2a2 ≤ a4 + 1 ⇔ a4 − 2a2 + 1 ≥ 0 ⇔ (a2 −1)2 ≥ 0
4 mar 12:00
kasia: − x2 + 2 x − 1 ≤ 0 bo a = − 1 nie rozumiem tego przejścia z delty wyszło a=1 lub a= −1
4 mar 12:03
Jerzy:
Mnożysz nierówność wyjściową przez : 2*(1+a4) i zwijasz do kwadratu.
Wyrażenie: (a2 −1)2 ≥ 0 dla każdego a, co kończy dowód.
4 mar 12:13