Kąty w okręgu
Ilona: W okręgu cięciwa CD przecina średnicę okręgu w punkcie M. Kąt ACM ma miarę 40 stopni.
Wyznacz miarę kąta ACD.
4 mar 10:55
Ilona: EDIT treści:
Kąt AMC = 40 stopni
4 mar 11:06
Janek191:

Czy treść zadania jest dobrze przepisana ?
4 mar 11:10
Ilona: tak
4 mar 11:24
Janek191:
Chodziło mi o treść z 10.55.
4 mar 11:31
Ilona: tam byl blednie podany kat − poprawilam w edycji
4 mar 12:32
Jerzy:
Przecież ∡ ACM = ∡ACD
4 mar 12:35
Ilona: w pierwszym poście był błąd − w drugim poście jest podany prawidłowy kąt
4 mar 12:54
Pytający: W treści nie zostało podane, czym jest punkt A.
4 mar 13:23
Ilona: średnica AB jak na rysunku
4 mar 13:28
Pytający:
β=
β=40
o
α≠
α
Nie da się na podstawie tych danych jednoznacznie określić miary ∡ACD.
4 mar 17:12
Ilona: alfa należy do przedziału otwartego obustronnie (50 stopni ; 90 stopni)
4 mar 18:19