bity, logarytmy
żaba:
Wylicz wartość bitową elementu z puli cyfr 1−9 oraz alfabetu łacińskiego, który
stanowi zbiór 26−elementowy (odpowiedzieć na pytanie, ile bitów niesie dokładnie 1 element).
Następnie oblicz, z ilu bitów w sumie składa się 6 dowolnych cyfr powyższego zbioru (ile bitów
razem
niesie 6 cyfr) oraz z ilu bitów w sumie składa się 6 dowolnych liter powyższego alfabetu (ile
bitów
razem niesie 6 liter) ułożonych na przemian, np. A 2 C 4 T 6 Y 9 G 1 J 8.
Co lepiej zapamiętamy (teoretycznie) – litery czy cyfry?
Dlaczego sumaryczna wartość bitowa zapamiętanych elementów każdego typu
(jeden typ − litera, drugi typ − cyfra) powinna być podobna dla liter i cyfr?
4 mar 10:48
żaba: log2 26 = 4,7 bitów niesie jedna litera
log2 9 = 3,17 ≈ 3,2 bitów niesie jedna cyfra
6 liter = 4,7 * 6 = 28,2 bitów
6 cyfr = 3,2 * 6 = 19,2 bitów
lepiej zapamiętamy cyfry, bo niosą mniejszą ilość informacji (bitów) ?
czy to jest dobrze wykonane? czy dobrze myślę?
4 mar 11:04